Pjesëmarrja vullnetare e shqiptarëve në frontin osman gjatë Luftës së Parë Botërore - Islami, Agron (Instituti i Historisë "Ali Hadri" Kosovë, 2025)
Pjesëmarrja e ish-nënshtetasve osmanë të trevave të Ballkanit në Luftën e Parë Botërore megjithëse është një temë që gjen pasqyrim në rrëfenjën popullore dhe në folklorin shqip, ku në të shumtën e rasteve dihen me emër dhe mbiemër pjesëmarrësit shqiptarë dhe jo vetëm, por që deri më tani nuk kemi arritur ta ndriçojmë historinë e tyre me të dhëna dokumentare. Ky punim synon që të ofrojë informacion mbi motivin dhe shkaqet e pjesëmarrjes së shqiptarëve në frontin osman gjatë Luftës së Parë Botërore. Gjatë hartimit të këti punimi janë përdorur disa dokumente të shpërndara osmane, që gjenden në arkivin osman dhe literaturën e botuar nga ana e Ministrisë së Mbrojtës të Republikës së Turqisë, si dhe burime të tjera